Regulament ordine interioara

Orele de liniste sunt – conform legii  61/1991 – intre  13.00 si 14.00 si 22.00 – 8.00. In aceste intervale sunt interzise producerea de zgomote prin folosirea oricarui aparat, obiect, instrument muzical la intensitate mare. Nici glasul ridicat nu este binevenit.

Daca exista urgente –  trebuie sa folosesti bormasina la 7 dimineata sau ai de montat mobila dupa ora 22.00 –  vecinii vor fi un pic mai intelegatori daca le comunici acest lucru dinainte. Primii care trebuie anuntati sunt cei de deasupra, cei de dedesubt, cei de la dreapta si cei de la stanga. Daca, in schimb, e vorba de o petrecere si de muzica, considera sa anunti trei paliere: palierul tau, cel de deasupra, cel de dedesubt.

Cat zgomot e prea mult zgomot?

• un frigider in functiune produce intre 35 si 50 decibeli
  • o persoana vorbeste (in mod normal) la un nivel situat intre 50 si 75 de decibeli.
  • o soapta are 20 de decibeli
  • in conditii de liniste absoluta, se pot inregistra in medie 35-40 de decibeli

Daca deranjul auditiv este mare pentru vecini – daca se repeta de mai multe ori in decursul a 24 de ore – atunci poti fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei, dar si cu munca in folosul comunitatii (70 – 120 de ore).

Fumatul este interzis pe holurile blocurilor si in spatiile comune !

Nu depozita lucruri pe hol

Holul este acel spatiu de trecere si, in caz de pericol, de traversare rapida. Dincolo de aspectul estetic, un hol liber de mobilier/cutii/diverse obiecte, poate face diferenta dintre viata si moarte.

Corespondenta ta este secreta

Esti singura persoana care are dreptul de a deschide corespondenta care ii este adresata – fie ca vorbim de scrisori sau de facturi. Orice alta persoana care deschide, sustrage, distruge, retine sau divulga continutul corespondentei altuia comite o infractiune – conform art 302 din Codul Penal – si e pasibil de amenda sau chiar de inchisoare pana la 3 luni.

Esti responsabil pentru animalul tau de companie

Daca ai un animal de companie, atunci trebuie sa te asiguri ca:

• mentii curatenia in spatiile comune – valabil mai ales in cazul cainilor care trebuie scosi la plimbare
  • respecti drepturile celorlalti proprietari la liniste
In Romania, la nivel national, nu exista o lege referitoare la detinerea de animale de companie in blocuri de locuinta. Exista insa decizii ale consiliilor locale, ale comitetelor de bloc si respectiv ale adunarilor generale din fiecare Asociatie – care au puterea de lege, daca nu incalca prevederi legale din alte legi, ca Legea Protectiei animalelor nr.205/2004 sau Legea 196/2018 a asociatiilor de proprietari.